Během prvního týdne nového akademického roku, který začal 2. října, se s ministrem Výborným a jeho doprovodem setkal rektor ČZU Petr Sklenička spolu s kolegiem rektora a dalšími členy vedení univerzity a jednotlivých fakult.
V úvodu jednání prof. Sklenička představil univerzitu, její historický vývoj, jednotlivé fakulty, kampus, ale i další pracoviště, kterými jsou tři univerzitní podniky – Lesy, Statky a Vinařství ČZU. „V poslední dvaceti třiceti letech jsme se rozkročili mnohem šířeji než je dáno čistě zemědělstvím a lesnictvím a než by naznačoval název naší univerzity, jejíž podstatu přesněji vystihuje anglický název Czech University of Life Sciences. Věnujeme se životnímu prostředí, máme jedinou fakultu tropického zemědělství v Evropě, technické a ekonomické vědy, IT, management, velký zájem je také o kyberbezpečnost. Chystáme se dále rozvíjet v potravinářství, a také ve veterinárních disciplínách,“ popsal rektor.
S tímto záměrem, vzhledem k nedostatku veterinárních lékařů, ministr Výborný souhlasil. „Vnímám vás jako resortní akademická pracoviště, pro ministerstvo jste klíčovým partnerem, je to proto, že v mnohých otázkám musíme a chceme spolupracovat,“ uvedl na úvod a dodal: „důrazy, které kladete v jednotlivých oborech na moderní trendy, jako je mimo jiné řešení adaptace na klimatickou změnu také např. inovace v precizním zemědělství, to je do budoucna ta správná cesta.“
Podstatnou část debaty účastníci věnovali stávající i budoucí strategii vědy a výzkumu. V této oblasti se ČZU za poslední desetiletí dostala mezi evropskou špičkou, což potvrzují také letošní data nejprestižnějších žebříčků, tedy QS Ranking a tzv. Šanghajský žebříček a hlavně pak zářijové výsledky hodnocení The Times Higher Education World University Rankings 2023, kde se ČZU se umístila na sdíleném třetím místě s Palackého univerzitou, po Univerzitě Karlově a Masarykově univerzitě.
Během návštěvy ministr Marek Výborný navštívil na evropské úrovni, unikátní Potravinářský pavilon – Výukové centrum zpracování zemědělských produktů. Zde si prohlédl jednotlivé provozy, ve kterých mají studenti z praxi studenti zejména Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. „Toto je jedna z cest, jak marketingově pomoci akademickému prostředí,“ řekl ministr Výborný na závěr exkurze špičkového pracoviště disponující inovativními technologiemi a metodami, které univerzita používá k výuce a výzkumu potravinářských procesů.
Karla Mráčková